Biolin Blog

Hitek és tévhitek: édesítőszerek a dietetikus szemével Hitek és tévhitek: édesítőszerek a dietetikus szemével Aki egészségtudatosan él és gondolkodik találkozott már a dilemmával: hogyan csökkenthetné a cukorbevitelt az édes ízről való lemondás nélkül, a köztudottan ártalmas finomított répacukrot egészségesebb alternatívával helyettesítve. Van, akinél nem választás kérdése: valamilyen betegség miatt kell átértékelnie életmódját és táplálkozását. Tovább
Aloé Vera - gyógyító csodanövény Aloé Vera - gyógyító csodanövény Az aloé vera, mint napjainkban is világszerte használt univerzális gyógynövény, kiállta az idők próbáját. Több ezer éves múltra tekint vissza népgyógyászati felhasználása. Az egyiptomiak a halhatatlanság növényeként emlegették, egyike volt a fáraóik mellé temetett kultikus temetési ajándékoknak. Tovább
Nem kellene mellrákban meghalni senkinek Nem kellene mellrákban meghalni senkinek Becsukjuk a fülünket, a szemünket és várjuk, mikor csap le ránk a végzet. Ez ma a mellrákkal szembeni tipikus hozzáállás. Reméljük, hogy elkerüljük, de ha mégsem, akkor talán majd a kezelés. Mennyivel egyszerűbb lenne kinyitni fülünket, szemünket, és hamis reményekkel való önáltatás helyett a megelőzés valódi eszközeivel élni. Tovább
A D-vitaminról A D-vitaminról Az 1920-as évek óta ismerjük a D-vitamin csontokra gyakorolt hatását. Új felfedezés azonban, hogy az aktivált D-vitamin valójában szteroid hormon, melynek receptora szinte minden sejttípusban kimutatható, és több mint 200 gén működésében vesz részt. Tovább
Izomláz helyett Izomláz helyett Két fajta sportoló ember van: akinek már volt nagyon komoly izomláza és akinek még csak később lesz. Bizonyos mértékű izomláz természetes velejárója az intezívebb sportoknak, bár a rendszeresen (heti min. 3x) sportolóknál a megszokott mozgás formájukat végezve minimálisan jelentkezik csak, vagy idővel teljesen el is maradhat, főleg, ha megfelelően készítjük fel a testüket. Tovább
Testápoló házilag Testápoló házilag Van az a pont, amikor a hideg széltől annyira kiszárad a kezed bőre, hogy semmilyen kence sem működik. Vagy amikor nyáron kicsit megpirít a nap, és a bolti krém csak csípi a bőröd, de nem nyugtatja meg. Szerencsére ilyenkor elég a konyhába kimenni, ott vár a megoldás. Tovább
Retek, retek, de szeretlek! Retek, retek, de szeretlek! Fekete, fehér vagy piros? Gömbölyded vagy hosszúkás? A retekféléket megannyi formában ismerjük és fogyasztjuk – a franciák inkább a hosszúkás úgynevezett „francia reggeli retket”, a bajorok a kerekded fehér sörretket fogyasztják, nálunk az apró szemű hónapos retek vagy vajretek és a nagyanyáink által is fogyasztott fekete retek az ismertebb. Tovább
Miért fáradt a gyerek? Miért fáradt a gyerek? Alig kezdődött el az iskola, sok szülő tapasztalja, hogy a gyerek máris fáradt, napközben is álmos, ásítozik. Keveset alszik? Rosszul táplálkozik? Kevés a vitamin? Mire gondolhatunk még? Tovább
Lezárult egy hónapig tartó nyereményjátékunk Lezárult egy hónapig tartó nyereményjátékunk Lezárult egy hónapig tartó nyereményjátékunk, amelyben arra kértük követőinket, hogy fotózzák le, és tegyék közzé egészséges reggelijüket Facebook oldalunkon. A célunk az volt, hogy ötleteket adjunk egymásnak ahhoz, hogy a napunk alapjául szolgáló étkezés tápláló és egészséges legyen. A játék kimenetelét is követőinkre bíztuk: az nyert akinek a fotója a legtöbb lájkot kapta. Tovább
Ön dönt: Iszik, vagy beteg! Ön dönt: Iszik, vagy beteg! A kellő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásnak sokkal nagyobb a jelentősége, mint azt sokan gondolnák. A vízhiányos állapotot nem azonosíthatjuk a szomjúságérzés jelentkezésével, mert akkor szervezetünk már régóta szomjazik, csak nem vesszük észre, mert akaratlanul is, hozzászoktattuk szervezetünket a szomjúság bizonyos mértékű elviseléséhez, figyelmen kívül hagyásához. Tovább
Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében A kismamák étrendje nemcsak a saját egészségük, de a magzat optimális fejlődése, majd szoptatás alatt a kisgyermek szükségleteinek maradéktalan kielégítése miatt is rendkívül fontos. Nem hiányozhat semmi! Tovább
Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásának nevezzük a keményítőben gazdag magokból (általában gabonákból), vízben vagy tejben főzött ételt. Zab-, árpa-, hajdina-, köles-, és kukoricakása mind-mind évszázadok óta rendszeresen kerülnek az asztalunkra. Sajnos a rizs, krumpli és tészta megjelenésével egy időre háttérbe szorultak, de mostanában gyakrabban elfoglalják méltó helyüket az asztalunkon. Tovább