Biolin Blog

Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében A kismamák étrendje nemcsak a saját egészségük, de a magzat optimális fejlődése, majd szoptatás alatt a kisgyermek szükségleteinek maradéktalan kielégítése miatt is rendkívül fontos. Nem hiányozhat semmi! Tovább
Együnk sok zöld leveles zöldséget! Együnk sok zöld leveles zöldséget! A manapság divatos és a már letűnt számtalan diétás irányzat, melyek egymást cáfolják, kritizálják, s merőben más, gyakran igen szélsőséges javallatokban látják a tökéletes egészség zálogát, ebben az egyetlen egy dologban egészen biztosan egyetértenek. Tovább
Ideális testsúly keleti szemszögből Ideális testsúly keleti szemszögből Tavasszal mozgásba lendül a természet. A tavasz ébredése bennünk is felébreszti az áhított külső iránti igényt, mivel sokunknál a mozgásszegény téli napok és az esetlegesen túlzott evés-ivás rányomta bélyegét külsőnkre. Tovább
Egészséges finomságok a reformkonyhából Egészséges finomságok a reformkonyhából Még az egészségtudatos emberek között is kevesen vannak azok, akik spártai módon le tudnak mondani minden finomságról, s ha rájuk tör a nassolási vágy, megelégszenek azzal, hogy sárgarépát rágcsáljanak. Szerencsére, napjainkban a reformkonyha egyre több egészséges alternatívát kínál, hogy bűntudat nélkül meglephessük magunkat és családunkat édességekkel, desszertekkel. Tovább
Gyomorfájás allergiától? Gyomorfájás allergiától? Hazánkban a gyomorfájás az egyik leggyakoribb panasz a felnőtt lakosság körében. Sok esetben azonban az alapos, és nem kevéssé kellemetlen kivizsgálás – gyomortükrözés, szövettani vizsgálat, nyelőcső pH mérése, hasi ultrahang – eredménye negatív, eltérés nem mutatkozik, a beteg mégis szenved. Szerencsés esetben felmerül az ételintolerancia gyanúja is, mely ma már egyszerű vérvétellel is diagnosztizálható, s a beteg fellélegezhet. Tovább
Tegyél érte, tegyél ellene! Gondolatok a Föld Napjáról Tegyél érte, tegyél ellene! Gondolatok a Föld Napjáról A hírekben mindennapos téma a szmogriadó, a hideg vagy épp a meleg rekord, a gleccserek túl gyors olvadása, a hulladék hegyek kezelhetetlensége, vagy bizonyos állat fajok végleges kipusztulása. A szélsőséges időjárás a szemünk előtt tombol, de az áprilisi havazás közben mi mégis homokba, jobban mondva a fél méteres hóba dugjuk a fejünket. Tovább
Lenmag, a hazai szuperélelmiszer Lenmag, a hazai szuperélelmiszer Igen népszerűek manapság az úgynevezett „szuperélelmiszerek”, a legtöbbször csak szakboltokban kapható, igen drága, távoli országokból származó magok és gyümölcsök, rendkívül magas tápanyag- és vitamintartalommal. Kevesen tudják, hogy a hazai éghajlaton is termő lenmagot is a szuperélelmiszerek közé sorolják. Tovább
Egyre gyakoribbak az ételallergiák Egyre gyakoribbak az ételallergiák Hazánkban a leggyakoribb táplálékallergének a tej, tojás és a liszt. A táplálékallergiák gyakorisága a 4 év alatti gyermekeknél 5-8%-os. Az elmúlt években sokat javult a helyzet, mivel a szülők gyorsabban felismerik a betegség tüneteit, így az idejében megkezdett kezeléssel a súlyosabb szövődmények megelőzhetők. Tovább
Bevált tippek a fogyáshoz Bevált tippek a fogyáshoz A fogyás titka egyszerű: pont az ellenkezőjét kell tennünk annak, amit a hivatalos dietetikai ajánlások tartalmaznak. A kalóriaszámlálgatás már a múlté, ezt már túlhaladta a tudomány. Testünk ennél jóval komplexebben működik, a valóságban tehát nem ez számít. Tovább
Edzés utáni nasi? Mert megérdemled! Edzés utáni nasi? Mert megérdemled! Az edzés utáni étkezések meglepően nagy mértékben befolyásolják a fizikai teljesítményt, az állóképességet, erőnlétet, izomnövekedést, zsírégetést,  és nem utolsó sorban a hangulatot. Akkor teszünk magunkkal a legjobbat, ha edzés után 45 percen belül tudunk étkezni.  Tovább
Stressz + hideg: kettős támadás az immunrendszer ellen Stressz + hideg: kettős támadás az immunrendszer ellen A hideg időjárás és a rövid, borús nappalok bárkit könnyen lehangolttá tehetnek. A mindennapokban átélt stressz további kihívást jelent immunrendszerünk számára, tekintsük hát át, hogyan vészelhetjük át könnyebben ezt az időszakot! Tovább
Mentes és Finom - kezdeményezés az ételallergiásokért Mentes és Finom - kezdeményezés az ételallergiásokért A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség. Nemzetközi felmérések szerint az európai lakosság 6-8%-a valamilyen táplálékra igazoltan allergiás – a leggyakoribb táplálék-allergének a tej, tojás és a liszt. Valójában, ennél jóval nagyobb azok száma, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után, de nem fordulnak orvoshoz, hanem egyedül küzdenek a panaszokkal. Tovább