Biolin Blog

A böjt hatalma A böjt hatalma A böjt az ókori idők óta nagy becsben tartott eszköze minden gyógyító, orvoslással foglalkozó rendszernek vagy iskolának, ami valaha létrejött, és tényleges eredményeket tudott felmutatni. Tovább
Tévhitek a megfázásról, köhögésről, fertőzésről Tévhitek a megfázásról, köhögésről, fertőzésről Az őszi hideg, nedves idő beköszöntével, gyakrabban, könnyebben megfázunk, ám a tünetek nagy részét mégis inkább a bakteriális és vírusos fertőzések okozzák. A légúti fertőzések leggyakoribb tünete a köhögés, mely nemcsak banális fertőzés, de tüdőgyulladás jele is lehet. A köztudatban számos tévhit kering ezzel kapcsolatban, melyeket érdemes tisztáznunk. Tovább
Az ecet, mint különleges fűszer Az ecet, mint különleges fűszer Az ecet szerepe nemcsak az ételek ízesítése, pácolása, tartósítása terén jelentős, már az ókorban felismerték egészségre gyakorolt kedvező hatásait. Hippokratész a mézzel kevert almaecetet gyógyító célzattal alkalmazta, de napjainkban további hosszú távú vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy hiteles, egészségre vonatkozó állításokat tehessünk a különféle ecetekkel kapcsolatosan. Tovább
Retek, retek, de szeretlek! Retek, retek, de szeretlek! Fekete, fehér vagy piros? Gömbölyded vagy hosszúkás? A retekféléket megannyi formában ismerjük és fogyasztjuk – a franciák inkább a hosszúkás úgynevezett „francia reggeli retket”, a bajorok a kerekded fehér sörretket fogyasztják, nálunk az apró szemű hónapos retek vagy vajretek és a nagyanyáink által is fogyasztott fekete retek az ismertebb. Tovább
Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásának nevezzük a keményítőben gazdag magokból (általában gabonákból), vízben vagy tejben főzött ételt. Zab-, árpa-, hajdina-, köles-, és kukoricakása mind-mind évszázadok óta rendszeresen kerülnek az asztalunkra. Sajnos a rizs, krumpli és tészta megjelenésével egy időre háttérbe szorultak, de mostanában gyakrabban elfoglalják méltó helyüket az asztalunkon. Tovább
Amarant és quinoa – csodamagok az inkák földjéről Amarant és quinoa – csodamagok az inkák földjéről Amikor először megláttam a quinoát és az amarant-ot (ez utóbbit liszt formájában) a bioboltban, az első gondolatom az volt, hogy előbbiből szuper salátát, utóbbiból pedig kenyeret fogok készíteni.Haza is vittem egy-egy csomaggal az otthoni „magtáramba” és feltúrtam a netet leírások, receptek után kutatva. Tovább
Köret reformok - reform köretek Köret reformok - reform köretek A „reform” szó hallatán egy ideig volt bennem valamiféle ellenérzés, már ami az ételeket illeti. A „megreformált” ételekkel való képzettársításom valamiféle íztelen, szagtalan, kiszáradt, de minden bizonnyal „nem a megszokott” ízvilágot, vagy épp a retro édesítőszerek korszakában (értsd aszpartam és szacharin) „megkeserített” süteményeket juttatták eszembe. Márpedig én nem csak azért eszem hogy éljek, hanem azért is élek, hogy jókat egyek.  Tovább
Erjesztett ételek az egészségért Erjesztett ételek az egészségért A fermentált zöldségek alacsony kalória- és magas vitamin tartalmukkal az egészséges étkezés fontos alapanyagai.  Tovább
Légúti megbetegedések kezelése gyógynövényekkel Légúti megbetegedések kezelése gyógynövényekkel A téli hónapokban sok panaszt okoztak a felső légúti megbetegedések. Hogyan csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket a gyógynövények segítségével? Hideg, nedves időben tömeges méreteket ölthetnek a meghűléses betegségek, melyek főként a légúti nyálkahártyát érintik. Az ott mindig jelenlévő mikroorganizmusok (vírusok, baktériumok) közül a patogének a nyálkahártyák erősebb lehűlése, ellenálló képességének csökkenése esetén elszaporodnak, és így hurutot okoznak. Leggyakrabban a nátha (rhino) vírus idéz elő könnyebb, enyhébb lefolyású gyulladásokat, míg az influenzavírusok komolyabb lázas megbetegedéssel járnak. Tovább
Hajlékonyság, rugalmasság élethosszig Hajlékonyság, rugalmasság élethosszig Az emberek általában természetesnek veszik, hogy az idősek csoszognak, hajlott háttal járnak, nem tudnak felegyenesedni, kezüket a magasba emelni, a földre lehajolni, vagy esetleg leguggolni. Valóban így kell ennek lennie? Tovább
Chia mag, a superfood Chia mag, a superfood Ez az apró fekete mag kiemelkedő omega-3 zsírsav, mangán, foszfor, kalcum, cink és élelmi rost forrás. Most ingyen megkóstolhatod - ajándék termékmintát küldünk minden rendeléshez! Tovább
Mit gondolnak a magyarok az egészséges táplálkozásról és a fogyókúráról? Mit gondolnak a magyarok az egészséges táplálkozásról és a fogyókúráról? Hazánkban a felnőttek 97%-a fogyókúrázik vagy már rendelkezik fogyókúrás tapasztalatokkal – derült ki a Kutatócentrum reprezentatív kutatásából, ami a táplálkozás, sport és a fogyókúra számos tényezőjére terjedt ki. Nagyon sokan fogyókúráznak, mégis túlsúlyos vagy kórosan elhízott a felnőtt lakosság 67%-a. Vajon miért? Tovább