Biolin Blog

Ezerarcú zabpehely: spagetti vagy palacsinta? Ezerarcú zabpehely: spagetti vagy palacsinta? A zab az egyik legjobb és legegészségesebb gabonaféle, melynek számos egészségjavító hatása van.Csökkenti a koleszterin szintet, elnyújtja a zsírok és szénhidrátok felszívódását, ezzel stabilizálja a vércukorszintet, ezek miatt jó a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére, illetve a cukorbetegek diétájába is beilleszthető. Tovább
Receptek rezsóra: A hely nem akadály! Receptek rezsóra: A hely nem akadály! Van, hogy csak egy tűzhelyen, egy edényben kell megfőznöd a vacsorádat. Van, hogy akár több embernek, több napra. Szerencsére ilyenkor sem kell lemondanod a finom ízekről és az egészségről! Tovább
Az ecet, mint különleges fűszer Az ecet, mint különleges fűszer Az ecet szerepe nemcsak az ételek ízesítése, pácolása, tartósítása terén jelentős, már az ókorban felismerték egészségre gyakorolt kedvező hatásait. Hippokratész a mézzel kevert almaecetet gyógyító célzattal alkalmazta, de napjainkban további hosszú távú vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy hiteles, egészségre vonatkozó állításokat tehessünk a különféle ecetekkel kapcsolatosan. Tovább
Keresztallergia és orális allergia szindróma Keresztallergia és orális allergia szindróma A szezonális allergiától szenvedők számára nagy körültekintést igényel a megfelelő étrend összeállítása. Léteznek ugyanis olyan ételek, melyek keresztreakciót kiváltva felerősíthetik a szénanáthás tüneteket, vagy ún. orális allergia szindróma formájában okozhatnak panaszokat. Tovább
Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében A kismamák étrendje nemcsak a saját egészségük, de a magzat optimális fejlődése, majd szoptatás alatt a kisgyermek szükségleteinek maradéktalan kielégítése miatt is rendkívül fontos. Nem hiányozhat semmi! Tovább
Bulgur – avagy a búza második élete Bulgur – avagy a búza második élete A bulgur rostban gazdag búza töret: a még éretlen, vagy érett és meghántolt búzaszemeket először megpárolják, majd szárítják, végül összetörik. Egyes fajtáit egészen apróta zúzzák, de találhatunk szinte rizsszem nagyságú búzaszemekből álló bulgurt is a boltok polcain. Tovább
Anti-aging táplálkozás dióhéjban Anti-aging táplálkozás dióhéjban Az öregedés „elkerülhetetlennek” tekintett következményeit szívesen fogjuk kizárólag a genetikára, pedig kialakulásuk, annak mértéke és ideje főként az életstíluson, az életmódon, vagyis nagyrészt rajtunk múlik. A „korkontroll életmód-tortának” csak egy-egy szeletét képezi például a rendszeres testmozgás vagy a tudatos táplálkozás. Íme néhány megfontolandó gondolat ez utóbbi kapcsán. Tovább
Közösségi kertek Közösségi kertek Városi mezőgazdaság? E szóösszetétel ellentmondásnak tűnhet, hiszen az agrárium a vidék sajátja, a város pedig inkább a fogyasztó. Azt sem tudjuk, mi az, amit eszünk. A gyerekek számára a tehén lila, a paradicsom műanyagdobozban nő, a tej pedig kocka alakú. Az emberiség történetében soha nem létezett még ennyire tudatlan és kiszolgáltatott generáció, legalábbis az élelmiszerekkel kapcsolatban. Ezen változtatnunk kell! Tovább
Erjesztett ételek az egészségért Erjesztett ételek az egészségért A fermentált zöldségek alacsony kalória- és magas vitamin tartalmukkal az egészséges étkezés fontos alapanyagai.  Tovább
Mit egyen a kismama? Mit egyen a kismama? A várandós anyukák étkezése nagyban befolyásolja a születendő gyermekek egészségét. Tovább
Miből készítesz szendvicset? Miből készítesz szendvicset? Néha a kevesebb több, és ez a szendvics készítésre kifejezetten igaz. Persze itt nem egy üres zsemlére gondolok egyik belső oldalán margarinnal megkenve. Tovább
Szemvédelem  egy életen át Szemvédelem egy életen át Életünk során a szemet ért károsodás halmozódik, azaz a szemünket ért sugárzásmennyiség összeadódik. Ezért ne tekintsük a napszemüveget divatcikknek, melyet csak a fiatalok hordhatnak, hisz éppúgy szüksége van rá a kisgyerekeknek és az időseknek is. Ráadásul nem elég beszerezni, de viselni is kell! Tovább