Biolin Blog

Hitek és tévhitek: édesítőszerek a dietetikus szemével Hitek és tévhitek: édesítőszerek a dietetikus szemével Aki egészségtudatosan él és gondolkodik találkozott már a dilemmával: hogyan csökkenthetné a cukorbevitelt az édes ízről való lemondás nélkül, a köztudottan ártalmas finomított répacukrot egészségesebb alternatívával helyettesítve. Van, akinél nem választás kérdése: valamilyen betegség miatt kell átértékelnie életmódját és táplálkozását. Tovább
A böjt hatalma A böjt hatalma A böjt az ókori idők óta nagy becsben tartott eszköze minden gyógyító, orvoslással foglalkozó rendszernek vagy iskolának, ami valaha létrejött, és tényleges eredményeket tudott felmutatni. Tovább
Ezerarcú zabpehely: spagetti vagy palacsinta? Ezerarcú zabpehely: spagetti vagy palacsinta? A zab az egyik legjobb és legegészségesebb gabonaféle, melynek számos egészségjavító hatása van.Csökkenti a koleszterin szintet, elnyújtja a zsírok és szénhidrátok felszívódását, ezzel stabilizálja a vércukorszintet, ezek miatt jó a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére, illetve a cukorbetegek diétájába is beilleszthető. Tovább
Együnk rostot! Együnk rostot! A rostfogyasztás nemcsak a székrekedés megelőzésében fontos, de hozzájárul az egészséges bélflóra megőrzéséhez és számos betegség megelőzéséhez is. Akik elegendő rostot esznek, azoknál ritkábban alakul ki például cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, sőt bélrendszeri daganat is. Tovább
Merényletek immunrendszerünk ellen Merényletek immunrendszerünk ellen A téli időszakban általában nagyobb figyelmet fordítunk immunrendszerünk erősítésére, ám gyakran épp mindennapi szokásainkkal ártunk a legtöbbet. Mit NE tegyünk, hogy a náthás, influenzás hónapokat könnyebben átvészeljük? Immunrendszerünk az esetleges fertőzések elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Megkülönbözteti a szervezetbe kerülő kórokozókat a szervezet saját anyagaitól, majd az idegen anyagokat eltávolítja, megsemmisíti. A betegségek leküzdéséhez tehát erős immunrendszerre van szükségünk. Mit tegyünk és mit ne tegyünk az egészséges immunitás védelmében? Tovább
Egyre több a helytelenül táplált kisbaba Egyre több a helytelenül táplált kisbaba A 0-3 évesek táplálását vizsgáló legfrissebb hazai kutatásból az derült ki, hogy az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A kicsik közel felének magas a koleszterinszintje, túl sok sót fogyasztanak, e korcsoport 10%-át az elhízás is fenyegeti. Tovább
Vigyázat: A cukor nem csupán hizlal! Vigyázat: A cukor nem csupán hizlal! Sok helyen halljuk és olvassuk, de talán nem árt átismételni, miért is kerüljük jó nagy ívben a cukor és a fruktóz fogyasztását. Tovább
Hogyan méregtelenítsünk? Hogyan méregtelenítsünk? A hideg téli hónapok alatt általában nagyobb mennyiségű, magasabb kalória tartalmú táplálékot fogyasztottunk, pedig a fűtött helyiségekbe zárva még az átlagosnál is kevesebbet mozogtunk. Ennek eredménye lehet a felesleges kilók mellett a fáradtság, rossz hangulat, energiahiány, változó közérzet és az emésztési panaszok. Mindez jelzés arra, hogy ideje megkezdenünk tél végi tisztító kúránkat, hogy Húsvétra már jó formában legyünk. Tovább
Nyugalom, természetes módszerekkel Nyugalom, természetes módszerekkel A nyugodt, pihentető alvás és a szervezet stressztűrő képességének növelése kiemelt jelentőségű immunrendszerünk és vegetatív idegrendszerünk erősítése, ezen keresztül teljesítőképességünk növelése szempontjából. Hogyan érjük el mindezt természetes úton, a szintetikus nyugtatók és altatók negatív mellékhatásai nélkül? Tovább
Miért rágcsáljunk tökmagot? Miért rágcsáljunk tökmagot? Beköszöntött az ősz, a tökfélék betakarításának ideje: kezdődik a sokak körében népszerű tökmag feldolgozása. Íme, néhány ötlet, hogyan hasznosíthatjuk e finom termékeket a konyhában, napi étkezéseink során! Tovább
Bevált tippek a fogyáshoz Bevált tippek a fogyáshoz A fogyás titka egyszerű: pont az ellenkezőjét kell tennünk annak, amit a hivatalos dietetikai ajánlások tartalmaznak. A kalóriaszámlálgatás már a múlté, ezt már túlhaladta a tudomány. Testünk ennél jóval komplexebben működik, a valóságban tehát nem ez számít. Tovább
Táplálkozási trendek 2018/I. rész Táplálkozási trendek 2018/I. rész Táplálkozásunkban a tudatosság már nemcsak trendi, hanem trenddé kezd válni. A magyarok mintegy fele követ valamilyen diétát, vagy törekszik arra, hogy változtasson étkezési szokásain. Minden évben kiemelnek néhány élelmiszert - "szuperételt" - vagy divatdiétát, amitől fogyást vagy erőtől kicsattanó egészségi állapotot várnak. Tovább