Biolin Blog

Gyereknevelés - vissza a gyökerekhez? Gyereknevelés - vissza a gyökerekhez? Kultúránk folyamatosan változó gyermeknevelési divatjai között csak kapkodják fejüket a kismamák. Saját anyai ösztöneikbe vetett bizalmuk helyett, gyakran már a várandósság előtt megveszik az éppen aktuális Nagykönyvet, mely a legkülönfélébb praktikákat vonultatja fel, hogyan lehetünk tökéletes szülei szándékaink szerint zseninek nevelt gyermekünknek. Tovább
Tévhitek a megfázásról, köhögésről, fertőzésről Tévhitek a megfázásról, köhögésről, fertőzésről Az őszi hideg, nedves idő beköszöntével, gyakrabban, könnyebben megfázunk, ám a tünetek nagy részét mégis inkább a bakteriális és vírusos fertőzések okozzák. A légúti fertőzések leggyakoribb tünete a köhögés, mely nemcsak banális fertőzés, de tüdőgyulladás jele is lehet. A köztudatban számos tévhit kering ezzel kapcsolatban, melyeket érdemes tisztáznunk. Tovább
Fogyókúra és immunvédelem probiotikumokkal Fogyókúra és immunvédelem probiotikumokkal Talán hihetetlenül hangzik, de testünkben minden pillanatban több baktérium mozog, mint ahány ember a Földön valaha is élt – hússzor annyian vannak, mint ahány sejtből felépül szervezetünk. Ha házigazdaként jól bánunk velük, prebiotikumokkal etetjük őket, és primbiotikummal állandóan hidratált környezetet biztosítunk részükre, hálából erős immunvédelmet nyújtanak számunkra, megóvnak az elhízástól, szabadidejükben pedig létfontosságú anyagokat állítanak elő részünkre. Tovább
Egyre több a helytelenül táplált kisbaba Egyre több a helytelenül táplált kisbaba A 0-3 évesek táplálását vizsgáló legfrissebb hazai kutatásból az derült ki, hogy az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A kicsik közel felének magas a koleszterinszintje, túl sok sót fogyasztanak, e korcsoport 10%-át az elhízás is fenyegeti. Tovább
Az anyatej mindent tud! Az anyatej mindent tud! Örömteli hír, hogy a szoptatás reneszánszát éljük! Az elmúlt 20-30 év kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy az anyatej nem helyettesíthető egyetlen mesterséges tápanyaggal sem. Összetétele ugyanis – a gyermek igényeihez alkalmazkodva – folyamatosan változik, minden pillanatban tökéletes, hiszen tartalmazza mindazt, amire a baba szervezetének éppen szüksége van. Tovább
Egyre gyakoribbak az ételallergiák Egyre gyakoribbak az ételallergiák Hazánkban a leggyakoribb táplálékallergének a tej, tojás és a liszt. A táplálékallergiák gyakorisága a 4 év alatti gyermekeknél 5-8%-os. Az elmúlt években sokat javult a helyzet, mivel a szülők gyorsabban felismerik a betegség tüneteit, így az idejében megkezdett kezeléssel a súlyosabb szövődmények megelőzhetők. Tovább
Termékenység és táplálkozás Termékenység és táplálkozás Talán furcsán hangzik, de a meddőséggel küzdő pároknál az étkezés is kritikus pont lehet, olyannyira, hogy a megfelelő táplálkozásterápia akár még sikertelen inszemináció esetén is segíthet. Tovább
Mit egyen a kismama? Mit egyen a kismama? A várandós anyukák étkezése nagyban befolyásolja a születendő gyermekek egészségét. Tovább
A sikeres családtervezéshez egészség is kell! A sikeres családtervezéshez egészség is kell! Diabétesz, pajzsmirigybetegségek, depresszió, endometriózis, autoimmun betegségek, hüvelyi fertőzések, férfiaknál pedig a csökkent spermaminőség csak pár példa, mi minden gátolhatja, nehezítheti a gyermekáldást. Tovább
Mentes és Finom - kezdeményezés az ételallergiásokért Mentes és Finom - kezdeményezés az ételallergiásokért A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség. Nemzetközi felmérések szerint az európai lakosság 6-8%-a valamilyen táplálékra igazoltan allergiás – a leggyakoribb táplálék-allergének a tej, tojás és a liszt. Valójában, ennél jóval nagyobb azok száma, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után, de nem fordulnak orvoshoz, hanem egyedül küzdenek a panaszokkal. Tovább
Vitalitást generáló erőforrásaink Vitalitást generáló erőforrásaink Az egészségnek nincs jele, amíg birtokoljuk, természetes. Csak a fájdalom és egyéb kellemetlen tünetek ébresztenek rá az értékére. Ne várjuk meg, míg elveszítjük! Cikkemben olyan erőforrások tudatosítására törekszem, melyek mindenki rendelkezésére állnak és megannyi kutatás bizonyítja életminőségjavító hatásukat. Tovább
A 21. század az empátia kora? A 21. század az empátia kora? Sokat hallunk róla, de mi is valójában az empátia? Kutatások szerint: egy szokás, mely által növelhetjük életminőségünket. Készség, hogy „járni tudunk más cipőjében”, hogy megértjük más érzéseit, nézőpontját, és ezt felhasználjuk cselekedeteink során. Ez különbözteti meg a kedvességtől és a sajnálattól. Tovább