A zab az egyik legjobb és legegészségesebb gabonaféle, melynek számos egészségjavító hatása van.


Csökkenti a koleszterin szintet, elnyújtja a zsírok és szénhidrátok felszívódását, ezzel stabilizálja a vércukorszintet, ezek miatt jó a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére, illetve a cukorbetegek diétájába is beilleszthető.

Egy zabbal készült reggeli megalapozza a napot, hiszen megfelelő üzemanyaggal látja el a szervezetet miközben nem küldi fel a vércukorszintet a plafonra, így akár sportolóknak is ideális lehet.


A zab az emberiség legrégebben termesztett gabonái közé tartozik, és már a középkortól nagyobb tömegben termesztették, hiszen viszonylag igénytelen, nagyszerű tápanyagforrás, és kitűnő takarmány az állatoknak is. Néhány évtizeddel ezelőtt kezdett előlépni a státusza , és már nem elsősorban mint a lovak abrakjára tekintünk, hanem mint ízletes reggeli ételre, töltelékek alapanyagára, sütemények nélkülözhetetlen összetevőjére. Az angolszász országokban már régebb óta nagy hagyománya van az oatmeal, vagyis zabkása alapú reggelinek, amit egyszerű forrázással készítenek, fahéjjal, gyümölcsökkel ízesítve. A zabkása egyik különlegessége, hogy akkor is finom lesz, ha csupán vízzel forrázzuk le, mert így is “zabtejes” íze lesz pár perc állás után. A saját magunk készített müzlikeveréket hogyha éjszakára beáztatjuk, reggelre krémes és édes lesz, így forrázás nélkül is fogyasztható a kedvenc idénygyümölcsünkkel.


Te mire használod a zabpelyhet? Én elsősorban saját készítésü müzlihez, de gyakran helyettesítek vele darálthúst például milánói szószban (csak pár percig kell főzni a paradicsomszószban), vagy kávédarálóval megőrlöm és a lisztjét palacsintatésztába keverem. De készíthetsz belőle granolát, vagy vegaburgert is!


Válogass kedvedre webáruházunkban széles zabpehely választákunkból, és oszd meg velünk zabpelyhes receptjeid a Biolin Facebook oldalán