A céklát szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt már az ókori görögök is fogyasztották. Egészségvédő és regeneráló hatása a benne található sok A-, B- és C- vitaminnak, folátnak, kalciumnak, mangánnak, káliumnak, vasnak, betaninnak, malonsavnak, fitoszterolnak, szaponinnak, fehérjéknek és rostoknak köszönhető.
Ez a rubinpiros zöldség akár a demenciát – köznapi nevén az elbutulást – is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. Egy amerikai kutatás például megállapította, hogy a prosztata- és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt betacyanin 12,5%-kal lassította a tumorsejtek növekedését. Mindezen felül táplálkozás-szakértők is előszeretettel ajánlják a fogyasztását.
Forrás: Gyártó 2023. augusztus