Régóta tudjuk, hogy a növényi antioxidánsok, flavonoidok segítenek az érrendszer karbantartásában. Kevésbé ismert azonban, hogy az Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak mennyire fontosak kognitív képességeink fejlődésében.

Ékes bizonyítéka ennek, hogy a brit kormány évekkel ezelőtt fontolóra vette (talán már be is vezette), hogy az általános iskolákban kötelezővé teszik (és finanszírozzák) az EPA és DHA zsírsavak fogyasztását. Ezek fő forrásai a hideg vízi halak, illetve a szervezet számára jobban hasznosítható kendermagolaj.


A gyermekek szellemi megterhelése erőteljesnek mondható ma Magyarországon, csaknem annyi időt töltenek az iskolában, mint egy átlagos dolgozó felnőtt a munkahelyén. A pedagógus szakma erősen megosztott, sokan adnak hangot annak a véleménynek, hogy túlterheltek a gyerekek. Talán ez is szerepet játszik abban, hogy általános jelenség a gyenge koncentrációs képesség, gyakran előfordulnak tanulási nehézségek, amik a figyelem és a memória alacsony mértékének tudhatók be.


Bár az oktatást valószínűleg nem fogja megreformálni, érdemes megvizsgálni az omega-3 zsírsavak és az agyműködés kapcsolatát. Az emberi agy nagy részben zsírokból épül fel, sőt az agy 30%-át egy bizonyos omega-3 zsírsav, a DHA (dokozahexaénsav) teszi ki. Az omega zsírsavak forrásai például a tengeri halak és különböző növényi olajok. A kendermagolaj ideális arányban tartalmazza az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat.


Az iskolás kor kezdetére a gyermekek agya eléri a felnőtt kori méretének 90%-át, a növekedés azonban még sok éven át tart, nagyjából 14-15 éves korig. A fejlődés azonban nemcsak a növekedésben nyilvánul meg, hanem az idegkapcsolatok számosságában és szerveződésében is.


Az idegsejtek közötti kommunikációban, az ingerület-átvitelben kulcsszerepet játszik a DHA. Nyugat-európiai kutatásokban többször megállapították, hogy az omega-3 kiegészítés javítja a gyerekek tanulási képességeit, javul a koncentráció, a memória és a felfogóképesség.


Egy 2012-es tanulmányban az omega-3 kiegészítés hatását vizsgálták gyermekeken az olvasás, a munkamemória és a viselkedés szempontjából. A vizsgálatban 362 egészséges, olyan 7-9 éves gyermek vett részt, akik az olvasás terén alulteljesítettek. Az omega-3 hatására 224 gyermeknél javult az olvasás és a szülők értékelése javulást jelzett a viselkedésben is.


Egy másik, 2010-es kutatásban a DHA-kiegészítés jelentősen javította a vizuális figyelmet és az impulzivitást, az első helyes válaszok száma a kezeltek csoportjában szignifikánsan magasabb volt a placebo csoporthoz képest, emellett javult a szociális viselkedés is.


Érdemes azt is megemlíteni, hogy a hippocampusban (az agy tanulásért és memóriáért is felelős központjában) naponta keletkeznek új idegsejtek. Ez a folyamat a neurogenezis, mely életmóddal és táplálkozással pozitív és negatív irányba egyaránt befolyásolható. A rendszeres testmozgás és a pihenés például fokozza a neurogenezist.


Az omega-3 zsírsavak fogyasztása szintén serkenti ezt a folyamatot csakúgy, mint a flavonoidok, a növényekben található bioaktív vegyületek, melyek antioxidánsként védik a szervezetünket és erősítik az immunrendszert.


Közös az omega-3 és a flavonoidok tekintetében az a tény, hogy Magyarországon a fogyasztás jóval elmarad az ajánlottól, ezért kiemelt szerepe van a tudatos egészségvédelemnek. Gyermekek esetében természetesen a szülőknek kell gondoskodniuk a táplálkozás megfelelő összeállításáról.


Szabó László

hatóanyag-szakértő

Forrás: paramedica.hu