Az ízületi problémák javításához és épségük megőrzéséhez négy természetes anyagra van szükség: kollagénre, proteoglikánokra, hialuronsavra és MSM-re. Az első három építi és védi az ízületeket, míg a negyediknek gyulladásgátló hatása van.

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló rostképző fehérje, mely az izmokban, kötőszövetben, sejtközi állományban, porcokban és csontokban egyaránt megtalálható. A bőrben az összes fehérje 70%-át teszi ki. A porckollagén mintegy „ütközőzónaként” választja el a porcsejteket az ízületben, mechanikailag ellenállóvá teszi azokat. Az ínak és más kötőszövetek neki köszönhetik szakítószilárdságukat.


Figyelemre méltó tény, hogy a gerincoszlop porcállománya 100%-ban kollagénből épül fel. Az ízesülő csontfelszíneket más ízületekben üvegporc borítja, porcos csont-csont kapcsolatokat hozva létre.


Az ízület a nagyon jól hidratálódó proteoglikánoknak köszönheti rugalmasságát. A proteoglikánok nagy molekulák egy protein maggal, keratinszulfát, kondroitinszulfát és glukózaminoglikán összetevőkkel. Ezek jelentős mennyiségű vízmolekulát kötnek meg, melyek felszabadulnak a porcot érő nyomáskor – úgy működnek, mint az autók lengéscsillapítói.


A kor előrehaladtával az ízületi porcok terhelhetősége csökken. Az elhasználódás, a folyamatos mikrotraumák, az ízületekben olyan elváltozásokhoz vezetnek, melyek az ízület degenerációját idézik elő. Ez történik bizonyos foglalkozási ártalmak során kialakuló ízületi gyulladásoknál, például balett-táncosok, bokszolók, légkalapács-kezelők, futballisták és kosárlabdázók ízületi problémáinál.


Kezdetben az ízület szokásos használata után jelentkeznek a panaszok, és pihenésre szűnnek. A betegség előrehaladtával a fájdalom nyugalomban is megjelenik. Gyakori a fél óránál rövidebb ideig tartó reggeli ízületi merevség, mely mozgatásra oldódik. A betegség előrehaladása a mozgások beszűkülését eredményezi, ami az ízületi felszín mechanikai elégtelenségével, izomgörcsökkel, az ínszalagok lemerevedésével és csontkinövések, illetve folyadékgyülem kialakulásával is magyarázható.


A hialuronsav természetes szénhidrát, amely az összes szövetben megtalálható, az ízületekben leginkább vízmegkötő és síkositó szerepet tölt be. Dr. Balázs Endre 1942. évi szabadalma alapján a következő ötven évben a hialuronsavval kapcsolatos felfedezések emblematikus alakjává vált. Azóta már egyértelművé vált, hogy a hialuronsav számos fontos betegség kezelésére alkalmas: elsősorban a reumatikus ízületi gyulladás és az ízületi kopás esetén bizonyította rendkívüli gyógyító hatását. Sikerrel használják a reumatológiában, az ortopédiában és a sportorvoslásban.


Injekció formájában, az ízületi résbe fecskendezve, javítja a mozgást, csökkenti a fájdalmakat és a gyulladást, megakadályozza a porc további kopását. A legkisebb horzsolásoktól egészen a fekélyes sebek kezeléséig alkalmazzák a bőrgyógyászatban, de enyhíti az allergiát, és segíti a fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyulását is.


Az MSM az osteoarthritis – ízületi gyulladás – gyógyítójaként ismert, de előnyei jóval túlmutatnak a krónikus ízületi betegségek kezelésén: ez a vegyület képes csökkenteni az allergiát, serkenti a vérkeringést, csökkenti az izomgörcsöket és elősegíti a sebgyógyulást. Az MSM a természetben előforduló kén-vegyület, mely jelen van minden élő szervezetben. MSM-hez a legnagyobb mértékben friss gyümölcsökből, zöldségekből, tengeri élőlényekből és húsból juthatunk hozzá. Legyünk figyelemmel azonban arra, hogy a melegítés és feldolgozás során csökken az ételek MSM-tartalma! Tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az MSM gyakran annyira hatásos gyulladásgátló és fájdalomcsillapító, hogy – megfelelő bevitel esetén – általa elérhető a hagyományos gyógyszerek mennyiségének jelentős csökkentése.


Az ízületi fájdalmak jelenlétét nem kell a megterhelő életmódnak vagy a kornak betudnod. Tehetsz ellene, nem szükséges, hogy tovább szenvedj, ha megadod testednek a szükséges építőelemeket.Dr. Tihanyi István

gyermekgyógyász szakorvos, természetgyógyász

+36-20-934-9299

1143 Bp., Hungária krt. 70.

Forrás: www.paramedica.hu