Közeleg a pollenszezon, de sokat tehetünk a tünetek csökkentéséért, ha már most felkészítjük a szervezetünket a „támadásra”. A szakorvos által végzett immunterápián kívül, magunk is megerősíthetjük szervezetünk védekezőképességét, lássuk, hogyan.

Figyeljünk az A-, B-, C-, és E-vitaminok pótlására, melyek nem csak a nyálkahártyát védik, de természetes „antiallergénként” is hatnak. Fedezzük napi szükségletünket lehetőleg frissen préselt zöldség- és gyümölcslevekből!

Fogyasszunk csíraölő hatású vöröshagymát, fokhagymát és grapefruitmag kivonatot, melyek a bélbaktériumokat is egyensúlyban tartják.

Csökkentsük húsadagunkat, pótoljuk a szükséges aminosavakat inkább hüvelyesekkel és tejtermékekkel.

Az ásványi anyagok és nyomelemek közül használjuk ki a cink, szelén, kalcium és magnézium immunerősítő és allergiaellenes hatását. Ezek főként olajos magvakban, zöldségfélékben és hüvelyesekben fordulnak elő.

Aludjunk legalább napi 7-8 órát. Mondjunk le a késői vacsoráról! Segíthetjük az elalvást nyugtató hatású citromfűből, orbáncfűből vagy komlóból készült teával.

A rendszeres testmozgás mellett időnként szaunázzunk is! A hideg-meleg váltófürdő és a test erőteljes átdörzsölése, masszírozása szintén kiváló értorna.

Az allergiahajlamot fokozza a rossz emésztés, serkentsük ezért az emésztőszervek működését: igyunk gyermekláncfű-, katáng- vagy borsmentateát. Heti 1-2 gyümölcsnap is sokat segíthet, de kitűnő salaktalanítók a hazai gyógyvizek is, melyek a májat és az epekiválasztást is támogatják.

Kerüljük a felesleges stressz-helyzeteket, meditáljunk, relaxáljunk, vagy keressünk olyan kreatív tevékenységet, amiben feloldódhatunk.


Forrás:

paramedica.hu

Dr. Balogh Katalin

a Budai Allergiaközpont allergológus szakorvosa