A bőrszárazság első tünetei már 35-40 éves korban jelentkezhetnek, de a változó korhoz közeledve és azt követően válnak igazán gyakorivá. A panaszokat hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig a száraz bőr a vele járó krónikus viszketés miatt az életminőséget jelentősen befolyásolja.

A bőr öregedésének okai


A kor előrehaladtával a bőr elvékonyodik, ráncolhatóvá válik, a kollagén, a rugalmas rostok és a lipidek mennyisége csökken, a faggyúmirigyek és a verejtékmirigyek fokozatosan elpusztulnak. Ezt a folyamatot bőröregedésnek nevezzük, mely a bőr kiszáradásához és viszkető érzés kialakulásához vezethet.


Kellemetlen mellékhatás: a viszketés


Az idősebb emberek több mint felénél jellemző az úgynevezett xerosis, azaz a fokozott bőrszárazság kialakulása, mely a bőrviszketés egyik leggyakoribb oka. Emellett a bőr beidegzése is megváltozik, ami hozzájárulhat a viszketés élettani folyamatának kialakulásához. Kezdetben főleg a lábszárakon és a háton jelentkezik, később szinte testszerte érezhetők a sokszor kínzó tünetek, melyek jellemzően az esti órákban és éjszaka a legsúlyosabbak. A vakarózás csak fokozza a viszkető érzést, ami újabb vakarózáshoz vezet, s így egy állandó körforgásban a tünetek tovább romlanak.


Provokáló tényezők


A bőr szárazságát, s ezzel együtt a bőrviszketést provokálják például a hosszantartó, melegvizes fürdők, meleg szaunák vagy az őszi-téli hideg és a száraz levegő is. A tusfürdők, habfürdők szárító hatása jól ismert, a testápolókban, kozmetikumokban lévő illatanyagok, kémiai tartósítószerek tovább súlyosbíthatják a viszketést.


Kutatási eredmények szerint az alvászavarok, valamint a dohányzás is hozzájárul a bőrviszketés romlásához. Emellett az is ismert, hogy pszichés stressz, kimerültség, depresszió esetén a tünetek gyakrabban jelentkeznek és nehezebben viselhetők, kezelhetők.


Betegség is okozhatja


A bőr kiszáradása és az ahhoz társuló viszketés összefüggésbe hozható bizonyos betegségekkel is. A tüneteket ronthatja például a cukorbetegség, a pajzsmirigy, a máj vagy a vese betegsége, ezért ezek kivizsgálása és kezelése is szükséges.


Komplex kezelés


A bőr kiszáradásának és viszketésének kezelésében legfontosabb a bőr zsírozása és hidratálása megfelelő testápolók segítségével. Emellett javasolt a szintetikus anyagból készült ruhák helyett pamut öltözet viselése.


A viszkető érzés antihisztamin tartalmú készítményekkel részben csökkenthető, de hatékonyabb megoldást jelent a megfelelő testápolók rendszeres használata, illetve oki terápiaként az esetleges alapbetegség kezelése.


Tippek


A bőrszárazság kellemetlenségeit, ezzel életminőségünk romlását egyszerű hétköznapi praktikákkal is ellensúlyozhatjuk:

- Hidratáljunk belülről is: napi 2-3 liter folyadék (tiszta víz, gyógynövénytea, gyümölcs-zöldséglé) fogyasztásával.

- A bőr kiszáradását A-vitaminhiány is okozhatja, használjunk ezért vitaminos krémeket, és étrendünkbe is iktassunk béta-karotin tartalmú zöldség-gyümölcs fogásokat.

- Ha szeretnénk barnák maradni, akkor se vigyük túlzásba a szoláriumozást, mivel csökkenti a bőr rugalmasságát.

- Zuhanyozás, fürdés után a testápolók mellett időnként olajozzuk be testünket mandula, kókusz vagy avokádó olajjal.

- A bőrradírozás serkenti ugyan a vérkeringést, ám kiszáríthatja a bőrt, ezért csak ritkán, és lehetőleg tengeri só és olaj kombinációjával végezzük.

- Ne feledjük: a dohányzás és a stressz is árt bőrünknek!


Dr. Garaczi Edina

bőrgyógyász-allergológus szakorvos

allergiakozpont.hu

Forrás: paramedica.hu