Idén a fejembe vettem, hogy böjtölni szeretnék. Mivel vegán vagyok, és a dohányzásról is leszoktam (hurrá!!), így négy dolog közül választhattam, amiről lemondva szervezetem tisztítását el tudtam képzelni:

1. Kávé

Erről nem mondtam le. Imádom. Napi 2 kávét iszom, és a 90/60-as vérnyomásomat ez megfelelően karban tartja : )


2. Alkohol

Erről nem nehéz lemondani, viszont alapvető a böjtölésnél. A böjt alatt nem fogyasztottam alkoholt.


3. Cukor

És elérkeztünk a legnehezebb versenyzőhöz. Itt nem csak a kristálycukrot értem, hanem minden édesítőt is (xilit, eritrit, agavé szirup, stevia, stb.), kiskapunak egyedül a gyümölcsöket hagytam meg. Mivel édesszájú vagyok (az instagramom ezt elég jól mutatja), kreatívan kihasználtam ezt a lehetőséget.


4. Glutén

Mivel nem vagyok gluténérzékeny, nem mondtam le a gluténtartalmú ételekről, de a finomított búzaliszt fogyasztásomat mérsékeltem a böjt alatt.


Tapasztalatok

Főleg alapanyagokból szoktam főzni, ez most sem volt másképp, nem nagyon használtam feldolgozott élelmiszert.

Ami mégis lekerült a bevásárlólistámról, a cukrokon kívül:

Mogyoróvaj: Ezt házilag is el lehet készíteni natúr vagy sós mogyoróból, mindössze egy aprítógép (vagy kávédaráló) kell hozzá! Általában nem vártam ki, amíg ugyanolyan krémes lett, mint az üveges, de finom volt :)

Étcsokoládé: Helyette kakaóbabot ropogtattam.

Péksütemények: Ezeket vegánságom miatt amúgy sem nagyon fogyasztom, de most 40 napig egyáltalán nem ettem - viszont házilag sok lepényt készítettem (tortilla/chapati/palacsinta jellegűeket)

És ami felkerült a listámra:

Nyers datolya: A nyers datolya volt a mentőövem elkeseredett, édességre vágyó pillanataimban.

Kókusztej: Eddig is fogyasztottam, de leginkább indiai ételekhez. A böjt alatt turmixokba, palacsintába, banánfagylaltba is tettem.

Sok-sok bogyós gyümölcs: Szerencsére volt itthon fagyasztva, és közben az eperszezon is elkezdődött!


A legjobban a sütemény hiányzott. Egy szelet brownie, vagy valami krémes torta a Napfényesből. De kreatívan mindig megoldottam a problémát a cikk végén található receptekkel.

A 40 nap alatt egyetlen egyszer "csaltam", egy kanál eritritet fogyasztottam.. Meleg növényi vaníliás tejbe tettem, egy nagyon hideg estén.

A testsúlyom nem változott, de a bőröm szebb, tisztább, ragyogóbb lett a böjtömtől.


A böjt után

A böjt pont a születésnapomon ért véget, ami egybeesett a húsvéti hétvégével. Így hirtelen minden átcsapott az ellenkezőjébe: torta, desszertek, csokik mindenhol! Szerencsére a hosszú hétvégének nem volt maradandó rossz hatása: azóta sem vettem cukrot. Ami barna cukor itthon a kamrában megmaradt még a böjt előttről, azt egy brownie készítéséhez használtam, de a kedvenc édességem továbbra is a mogyoróvajas banánfagylalt, és csak 80% feletti csokoládét eszem. Nem igénylem már a szirupot a palacsintán, mert eperrel tálalom. Még datolyát sem vettem 1-2 hétig, és nagyon jól megvoltam nélküle.


Azt hiszem, hogy ezt tudom is tartani és a palacsintáimat továbbra is cukor nélkül sütöm majd. Nyáron a friss gyümölcs szezonban biztosan. Ha süteményt szeretnék sütni, kókuszvirág cukrot fogok használni, és ezen kívül amit kell datolyával vagy gyümölccsel édesítek. Viszont néha-néha egy sütit biztosan megeszek majd Veggie nyersvegán bisztróban, az Édes Élet cukiban vagy a Vegan FoodFeszten : )


És jövőre is egészen biztosan tartok cukorböjtöt.


Alább találhatjátok az édesszájú cukorböjtölő mentsvárait:


BANÁNFAGYI


Mindig van otthon a fagyasztóban néhány (na jó, rengeteg) banán, felkarikázva. Ez nem csak egy biztonsági tartalék (gyorsan fogynak nálam a banánok), hanem bizonyos receptekhez elengedhetetlen. Ilyen például a banánfagyi.

Hozzávalók, fejenként:

1 banán felkarikázva

2 db nyers datolya

1 teáskanál kókusztej (a sűrűje)

1 kávéskanál vanília aroma

1 evőkanál sós mogyoróvaj

A tetejére:

1 teáskanál holland kakaópor és 1 kávéskanál kókusztej kevés vízzel elkeverve


Elkészítése:

A banánt, datolyát, kókusztejet és vaníliát aprítógépben krémesre dolgozzuk.

Egy szép tálka alján elegyengetjük a mogyoróvajat, rátesszük a banánkrémet, és a tetejére öntjük a kakaószószt. 

Elképesztő élmény és teljesen addiktív.


ALMAPALACSINTA


Rákaptam az amerikai palacsintára a télen - talán ezért is szerettem volna annyira böjtölni. De a szokás nagy úr, és megkívántam a palacsintát - szerencsére cukor nélkül is sikerült finomat sütni!


Hozzávalók, 6 darabhoz:

1 púpos evőkanál zabliszt

1 púpos evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

1 púpos evőkanál fehér tönkölybúzaliszt

1 kávéskanál sütőpor

1 késhegynyi szódabikarbóna

1 kis vanília

1 dl kókusztej (konzerves, a sűrűje nélkül)

1 csapott evőkanál fehérjepor

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál olaj (én hidegen sajtolt napraforgóolajat használtam)


1 marék mazsola

1 kisebb alma, lereszelve

1 teáskanál chia mag


Kevés olaj a sütéshez


Elkészítése:

Összekeverjük külön a száraz hozzávalókat, és a folyékonyakat. Ezután összeöntjük, és finoman simára dolgozzuk őket, majd hozzáadjuk a reszelt almát, a mazsolát és a chia magot.

Fél merőkanálnyi adagokat teszünk a vékonyan (szilikonecsettel) olajozott palacsintasütőbe, és kb. 10 cm átmérőjű kör alakra simítjuk őket. Fontos, hogy semmiképp ne hideg serpenyőbe öntjük a tésztát, de ne is a legmagasabb fokozaton süssünk, én a teljes ő háromnegyedén szoktam palacsintát sütni. Egy perc után (amikor az alja már aranybarna) megfordítjuk őket.


ENERGIAGOLYÓK KIRÁNDULÁSHOZ (nyers Snickers golyók)


Hozzávalók:

Nyers datolya

Kakaópor

Sósmogyoró, összetörve (pl mozsárban vagy nagy kés lapjával)

Kókuszreszelék és chia mag, opcionális

A datolyát aprítógépben összedolgoztam a kakaóporral és a kókuszreszelékkel, majd beleforgattam a sósmogyoró darabokba, némelyiknek a közepébe nyomtam egy-egy egész sósmogyorót. Igen, ennyi az egész. Igen, elképesztő finom!